07 tammikuuta 2018

NÄYTTELY - KIIPEILYVUORI

Työ: Kiipeilyvuori
Aika: Syksy 2017

Ryhmämme sai syksyllä 2017 asiakastyönä suunnitella ja valmistaa lasten kiipeilyvuoren, metallirunkoisen puun ja pitkospuut kiertävään näyttelyyn. Projekti toteutettiin yhdessä kolmannen vuosikurssin oppilaiden kanssa.


Vko 33

Vuoren suunnittelu

Vuoren suunnittelu alkoi taustatutkimisella. Vuoren mallia etsimme sekä internetistä, että kuvaamalla itse kallioita luonnossa. Kartoitimme myös minkälaisia ja minkä hintaisia lasten kiipeilyotteita löytyy.

Valokuvia kallioista. Kuvan ottanut: Henna Niemi
Kuvan ottanut: Henna Niemi
  
Vko 34
 
Materiaalit

Seuraavaksi kartoitimme, mistä materiaaleista vuori toteutettaisiin. Pohjana käytimme styroksia, joka on kevyt ja edullinen vaihtoehto. Koska vuoren tuli kestää kovaa käyttöä ja olla mahdollisimman kevyt, pintamateriaalina käytettiin akryylihartsia.


Pienoismalli

Vuoren pienoismallien tekeminen alkoi tutkimalla vuorien ja kallioiden muotokieltä ja rakennetta. Pienoismallit veistettiin styroksista, jonka päälle lähdimme muovaamaan kallion varsinaista muotoa punasavella. Teimme ryhmissä kaksi pienoismalli ehdotusta. Valmiit pienoismallit dokumentoitiin ja punasavet irrotettiin pienoismalleista uutta käyttöä varten.

Päällystimme akryylihartsilla styroksista ja punasavesta tehdyn 50x50 cm kokoisen vuoren koekappaleen selvittääksemme kuinka paljon hartsia vuoren päällystämiseen menee. Koekappale päällystettiin kahdella akryylihartsikerroksella, joiden väliin tuli lasikuitukerros parantamaan pinnan lujuutta. Kun pinta oli kovettunut, sahasimme siitä pienemmän koepalan nähdäksemme miten paksun pinnan akryylihartsi muodosti.

Ensimmäinen pienoismalli
Toinen pienoismalli
Koekappale

Vko 35 - 40

Toteuttaminen

Kolmannen vuosikurssin opiskelijat keskittyivät vuoren tekemiseen. Vuoren alkuperäiset mitat olivat leveys 2 m ja korkeus 1,8 m. Vuorta kuitenkin pienennettiin ja uudet mitat olivat leveys 1,8 m ja korkeus 1,5 m. Kun styroksista muotoiltu vuori oli valmis, sen päälle tehtiin lasikuidusta ja akryylihartsista kestävä pinta.

Styroksinen vuori
Akryylihartsilla ja lasikuidulla päällystetty vuori

Vko 40

Maalaus

Vuoren ollessa maalausta vaille valmis harjoittelimme vuoren pinnan maalaamista. Kaikki maalasivat 1-2 ehdotusta, joista valitsimme yhden, jonka mukaan vuori maalattaisiin.

Vuori pohjamaalattiin ensin harmaalla, jonka jälkeen siihen lähdettiin maalaamaan tummempia uria ja varjostuksia. Viimeistelynä vuoren pinnan tummat kohdat häivytettiin ja lasten kiipeilyotteet ruuvattiin paikoilleen.

Ensimmäinen pinta ehdotus
Toinen pinta ehdotus
Vuoren maalausta
Valmis kiipeilyvuori
Kuvan ottanut: Sonya Christiansen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti