07 tammikuuta 2018

NÄYTTELY - PITKOSPUUT

Työ: Pitkospuut
Aika: Syksy 2017


Valmistimme myös näyttelyyn iäkkään näköiset pitkospuut. Pitkospuut koostuivat kolmesta irtonaisesta osasta, kahdesta lyhyemmästä ja yhdestä pitkästä pitkospuusta.


Vko 39

Sahaus ja pintakäsittely

Työtoverimme olivat aloittaneet pitkospuiden teon ja sahanneet pitkospuihin tulevat lankut ja käsitelleet ne harjahiomakoneella. Kahden lankun päät täytyi kuitenkin sahata uudestaan vinoa kulmausta varten. Sahasin lankkujen päät japaninsahalla uudestaan. Käsittelin päät harjahiomakoneella, jotta puunsyyt tulivat paremmin esiin. Pitkospuiden tuli näyttää käytetyiltä ja patinoin päitä kirveellä ja viilalla sekä maalaamalla. Maalasin päät harmaiksi ja patinoin  pitkospuita vielä vaaleammalla maalilla. Kastoin rätin vaaleanharmaaseen maaliin ja pyyhin sillä puiden pinnat.


Pitkospuun pään hiominen
Pitkospuiden patinointi


Kasaus

Kun olin pintakäsitellyt pitkospuut, kasasin ne yhteen. Mittasin sopivan pituuden päähän pitkospuiden alle tulevat lankut, porasin ja ruuvasin ne kiinni pitkospuihin. Pisimmän pitkospuun lankut olivat hieman kierot, joten niiden alle täytyi tehdä kiilat pitämään lankut tasapainossa. Sahasin lankkujen alle kiilat ja maalasin ne harmaiksi. Kiinnitin kiilat pitkospuiden alle. Kun pitkospuut olivat ruuvattu päältä kiinni, käänsin ne ympäri ja ruuvasin ne vielä alapuolelta varsinaisilla ruuveilla kiinni. Otin pitkospuiden päältä ruuvit pois ja löin niiden tilalle vanhan näköiset naulat.

Pitkospuiden alle tehtiin vielä asiakkaan toiveesta lisätukipaloja lisäämään pitkospuiden tasapainoa. Sahasin palat sopivan mittaisiksi ja maalasin harmaiksi. Porasin tukipaloihin 5 mm ruuvinreiät ja avarsin vielä pylväsporakoneella 10 mm oksaporanterällä.

Pitkospuiden alle tuleva kiila
Tukipaloja
Valmiit pitkospuut


Puun alusta

Valmistimme vielä asiakkaalle puun alle juurimaisen alustan, johon puu pystyttäisiin tarvittaessa kiinnittämään.


Vko 40

Toteutus

Piirsimme yhdessä työtoverini kanssa kahdelle 18 mm paksuiselle pontatulle vanerilevylle epäsymmetrisen juurikuvion ja sahasimme muodon pistosahalla vanereista. Kiinnitimme vanerit pöytätasoille puristimilla kiinni ja käsittelimme alustan reunat kulmahiomakoneen hiomalaikalla ja lopuksi kevyesti hiomalla käsihiomapaperilla.


Alustan hiominen
Valmis käsitelty toinen puolikas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti