07 tammikuuta 2018

NÄYTTELY - PUU

Työ: Puu
Aika: Syksy 2017


Rakensin yhdessä kolmannen vuosikurssin oppilaan kanssa puunrungon. Puu koostui puunrungosta ja kruunusta. Kruunu oli lattaraudasta taivutettu rengas, johon oli tehty sähköputkista puun oksia. Kruunu asetettiin puunrungon päälle. Runko koostui metalliputkista, jotka oli hitsattu lattarautakaariin kiinni. Runko oli halkaisijaltaan n. metrin ja se jäi n. 1/3 osaa auki.


Vko 35

Suunnittelu

Puuhun saimme asiakkaalta viitteelliset piirustukset rungosta ja kruunusta. Runko koostui kuudesta metalliputkesta, jotka kiinnitettiin lattaraudalla kolmen kappaleen ryhmissä yhteen kiinni. Rungon minimikorkeudeksi asiakas halusi 2 metriä, mutta myös mahdollisuuden, että puuta pystyttäisiin kasvattamaan korkeudeltaan tarvittaessa. Metalliputkista tehtiin teleskooppiputket, joita säätämällä puunrungon korkeutta pystyttiin kasvattamaan 3 metriin. Teleskooppiputkien kiinnitys toteutettiin sokilla.


Harjoittelu

Aloitin ensin hitsausharjoituksilla kolmannen vuosikurssin opiskelijan ohjeistuksella. Kävimme läpi hitsauksen alkeet ja hitsauksessa huomioon otettavat turvallisuussäännöt. Tein hitsausharjoituksia erilaisiin pyöreisiin ja neliskulmaisiin putkiin.

Hitsausharjoituksia
Hitsausharjoituksia pyöreäänputkeen

Vko 35 - 36

Runko

Putket

Puunrungon tekeminen aloitettiin sahaamalla metalliputket 2 metrin pituisiksi metallivannesahalla. Putkien päiden reunat hiottiin kulmahiomakoneella, parantaen tulevan hitsaussauman pitävyyttä. Seuraavaksi putkiin tehtiin reiät pylväsporakoneella. Ulompiin metalliputkiin porattiin yksi reikä ja kapeampiin sisäputkiin 14 reikää aina 7,5 cm välein. Valmiit reiät siistittiin vielä porakoneella avartimella ja viilalla.

Reikien porausta pylväsporakoneella


Puun kruunuun tarvitsimme kuusi kappaletta u-mallisia lattaraudan palasia pitämään kruunua paikoillaan puun yläpuolella. Kiinnitimme n. metrin pituisen lattaraudan palasen metallipuristimeen ja taivutimme ensin juuresta pajavasaralla lyömällä. Tämän jälkeen muotoilimme kappaleet vielä iskemällä ne tiiviimpään u-muotoonsa. Ylimääräinen pää sahattiin metallivannesahalla pois ja päät hiottiin metallihiomakoneella.

Valmiit lattapalat hitsattiin kapeampien putkien päihin kiinni. Vaihtoehtoina oli hitsata lattapalat suoraan pyöreään tai litistettyyn putken päähän. Päätimme hitsata litteään päähän sen suuremman hitsaus pinta-alan takia. Löimme pajavasaralla ohuempien putkien päät litteiksi ja hitsasimme lattapalat litistettyihin päihin kiinni. Lopuksi lattapaloihin porattiin vielä reiät pylväsporakoneella sokkia varten.

Reikien poraus lattarautoihin
Valmis lattapala

Vko 37 - 38

Runko

Tukikaaret

Kolmannen vuosikurssin oppilaat tekivät metalliputkille jalat lattaraudasta sekä puun kruunun taivuttamalla lattaraudasta renkaan.
Tukikaaret tehtiin lattaraudasta ja niitä tehtiin yhteensä neljä kappaletta. Kaaret taivutettiin ensin metallipuristimeen kiinnitettynä ja metallinuijalla iskemällä. Tämän jälkeen niitä sai taivutettua kiinnittämällä puristimella pöytätasoon ja omaa painoa apuna käyttäen taivuttamalla. Kun kaari oli oikean muotoinen, kaarien päät pyöristettiin. Kaari kiinnitettiin metallipuristimeen ja päät pyöristettiin kulmahiomakoneella katkaisulaikkaa käyttämällä. Tämän jälkeen reunat vielä hiottiin hiomalaikalla.

Lattarautojen taivutus
Lattarautojen päät hiottuna
Lattarautojen mallailua


Kun kaaret olivat valmiit, ne hitsattiin putkiin kiinni. Putket aseteltiin maahan piirretyn puun kruunun halkaisijan ympärille. Kaksi kappaletta kaaria hitsattiin putkiin kiinni 0,5 metriä putken ylä- ja alapäästä mitattuna eli 0,5 m ja 1,5 m korkeuteen. Hitsaus aloitettiin reunimmaisista putkista ja viimeisenä hitsattiin keskimmäinen putki. Rungon puolikkaita täytyi vielä suoristaa ja ne kiinnitettiin jaloistaan vanerilevylle, missä niitä saatiin vielä taivutettua. Ensimmäisen rungon puolikkaan reunimmaisen putken huomattiin nousevan ilmaan ja se irrotettiin kulmahiomakoneella irti. Hitsauskohta hiottiin ensin hiomalaikalla sileäksi ja putki hitsattiin uudelleen kiinni.

Kaaret hitsattuna putkiin kiinni
Rungon suoristaminen


Kaarien suoristamisen jälkeen puunrunko oli valmis. Ohuemmat putket aseteltiin suurempien sisälle ja kiinnitettiin sokilla kiinni. Viimeistelynä tein vielä rungon jalkoihin huopatassut, jotka kiinnitin kontaktiliimalla kiinni.

Sokat paikoillaan
Puunrungon huopatassut
Valmis puunrunko
Puunrunko valmiin kruunun kanssa


Kruunu

Kolmannen vuosikurssin oppilas oli tehnyt puulle kruunun. Kruunu koostui lattarauta renkaasta, joka oli halkaisijaltaan metrin kokoinen. Kruunun oksat oli taivutettu sähköputkista. Avustin häntä kruunun oksien teossa. Hän oli sahannut sähköputkesta sopivan kokoiset kappaleet oksiksi, jotka sitten taivutimme kuumailmapuhallinta apuna käyttäen. Hän sahasi pidempiin taivutettuihin oksiin japaninsahalla koloja, jotta oksat saatiin työnnettyä lattarauta kruunuun kiinni. Sahasin itse lyhyempiin oksiin viiston, jotta ne saatettiin liittää isompiin oksiin ns. oksanhaaroiksi.

Pienien oksien sahausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti