07 tammikuuta 2018

JOULUSEIMIASTELMA - PATSAAT

Työ: Jouluseimiastelman patsaat
Aika: Syksy ja talvi 2017

Saimme syksyllä 2017 asiakastyönä suunnitella ja toteuttaa kirkkoon jouluseimiasetelman. Asetelma koostui kuudesta patsaasta ja kokoon laitettavasta tallin seinästä. Asetelmaan haluttiin modernit puusta tehdyn näköiset patsaat Jeesus-vauvasta, Mariasta, Josefista, kahdesta paimenesta sekä lampaasta ja pässistä. Patsaiden taakse tehtiin lisäksi laudoista harvarakenteinen ja vanhan näköinen tallin seinä. Projekti toteutettiin yhdessä kolmannen vuosikurssin oppilaiden kanssa.


Vko 41 - 42

Suunnittelu

Patsaiden suunnittelu alkoi modernien patsaiden tutkimisella. Esimerkkikuvia löytyi hyvin pyöreästä muotoilusta kulmikkaaseen ja monet patsaat olivat hyvin pelkistettyjä. Asiakkaan toiveena oli, että patsaat olisivat koruttomia ja että muotokieli olisi moderni ja selkeä. He toivoivat myös, että patsaiden kasvot olisivat pienemmässä keskiössä, eikä niitä muotoiltaisi erikseen.


Materiaalit

Kartoitimme mistä materiaaleista patsaat voisi toteuttaa. Pohjana patsaissa käytimme kevyttä ja edullista styroksia ja pintamateriaalina Acrylic One -akryylihartsia.


Vko 43 - 45

Pienoismallit

Savipienoismallit

Patsaiden pienoismallien tekeminen alkoi tutkimalla erilaisten modernien patsaiden muotokieltä ja taiteellista tyyliä. Kun tyyli oli löytynyt, sen pohjalta lähdettiin tekemään pienoismallia. Pienoismallit toteutettiin rakentaen ensin metallipuikoista ja kanaverkosta hahmon runko, jonka päälle lähdimme muovaamaan patsaan varsinaista muotoa punasavella. Jokainen ryhmän jäsen teki 2-3 pienoismalli ehdotusta. Ihmispatsaan korkeus n. 30 cm ja lampaan säkäkorkeus n. 9 cm. Valmiit pienoismallit dokumentoitiin ja punasavet irrotettiin pienoismalleista uutta käyttöä varten.
Styroksipienoismallit

Savipienoismallien jälkeen siirryimme varsinaisten styroksipienoismallien tekoon. Styroksin käsittelyyn käytimme veitsiä ja kuumalankaleikkuria. Koska sain työkseni tehdä lampaan ja pässin oli tehtäväni myös selvittää mistä lampaiden villat voisi tehdä. Päädyin siihen, että villat voi muotoilla sulattamalla ne pikakolvilla.
Pässin pienoismalli
Lampaaseen villojen sulattamisen harjoittelua

Vko 45 - 47


Toteuttaminen

Patsaiden muotoilu
Toteutin pässin ja lampaan samalla tekniikalla. Ensin kiinnitin styroksilevyt yhteen eristevaahdolla ja muotoilin sivuprofiilin kuumalankaleikkurilla. Tämän jälkeen muotoilin patsasta vielä veitsellä. Toteutin eläinten päät samalla tekniikalla. Pässin kehoon täytyi lisätä vielä yksi lisälevy styroksia. Halkaisin pässin kuumalankaleikkurilla, jonka jälkeen kiinnitin lisälevyn eristevaahdolla väliin. Muotoilin myös eläinten korvat styroksista.

Kun pässin ja lampaan kehot olivat oikeassa muodossaan, siistin niiden pintaa vielä veitsellä ja hioin lopuksi hiomapaperilla sileäksi. Kiinnitin valmiin pään kaulaan puisilla tikuilla ja eristevaahdolla. Eläinten villat sain muotoiltua pikakolvilla sulattamalla ympyröitä merkitsemiini kohtiin.

Pässin kehon kiinnitys
Korvan muotoilua styroksista

Pässin halkaisu kuumalankaleikkurilla
Pässin pää kiinnitettynä kehoon
Villojen luonnostelua lampaaseen
Lampaaseen pikakolvilla sulatetut
villat


Sarvet

Pässipatsaan sarvet muotoiltiin myös styroksista. Sarvien halkaisija oli n. 14 cm. Muotoilin sarvet ensin kuumalankaleikkurilla, jonka jälkeen muotoilin ne lopulliseen muotoonsa veitsellä. Hioin sarvet lopuksi hiomapaperilla ja kiinnitin ne päähän puisilla tikuilla ja eristevaahdolla.Vko 47 - 48

Päällystys

Lammas- ja pässipatsas päällystettiin Acrylic One -akryylihartsilla. Jokaisen kerroksen välissä tehtiin pieni välihionta. Patsaiden päihin, sarviin, jalkoihin sekä pohjaan lisättiin myös n. 2-3 kerrosta pellavaharsoa lisäämään sen kestävyyttä. Akryylihartsi kerroksia tuli n. 6-8 riippuen akryylihartsiseoksen paksuudesta. Päällystin pässin akryylihartsilla. Työtoverini päällysti lampaan ja hioi molemmat eläimet.
Pässin päällystys akryylihartsillaVko 49

Maalaus

Kun eläinpatsaat oli viimeisen kerran hiottu työtoverini pohjamaalasivat ne väripastoilla sävytetyllä maalilla ja patsaat pintamaalattiin väripastoilla sävytetyllä lakalla. Lakan sävyssä oli otettu huomioon asiakkaan toive, että se sopisi kirkon muiden puumateriaalien sävytykseen.

Pohjamaalattu pässi
Valmiit patsaat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti