02 kesäkuuta 2017

TYÖSSÄOPPIMINEN - SEITSEMÄS VIIKKO

Työssäoppiminen
Seitsemäs viikko

Vko 21 

Sohvanjalat
22 toukokuuta 2017
Jatkoimme sohvanjalkojen kanssa ja liimasin viimeiset koristepalat paikoilleen. Hioin kuivuneiden palojen reunat tasaisiksi.


Portaat *Uusi projekti*
23 toukokuuta 2017
Uusi työtehtäväni oli tehdä 2 kpl korokeportaita. Teimme ensimmäiset portaat yhdessä työssäoppimisohjaajani kanssa ja toiset tein itse. Aloitimme portaiden sivuista. Sahasimme 2 kpl 95 cm x 60 cm kokoiset levyt vanerista, johon laskimme ja piirsimme ensin portaiden askelmat. Kun kuvio oli saatu toiseen vaneriin ruuvattiin vanerit toisiinsa kiinni ja kuviot sahattiin niihin vannesahalla (kuva 4). Seuraavaksi sahasin rimat. 7 kpl 4 cm x 91,4 cm rimaa ja 1 kpl 7 cm x 91,4 cm riman. Rimat ruuvattiin portaiden sivuihin kiinni 2 kpl 45 mm ruuveilla (kuva 5). Seuraavaksi sahasin portaiden potkulevyt eli 2 kpl 95 cm x 24,5 cm ja 1 kpl 95 cm x 15 cm. Kahteen suurempaan potkulevyyn sahattiin vielä 4,5 cm x 1,8 cm kokoiset olkapäät. Kun potkulevyt olivat valmiit niihin levitettiin liimaa ja ammuttiin niittipyssyllä runkoon kiinni (kuva 6). Kahteen isompaan potkulevyyn kiinnitettiin eteen vielä yhdet 4 cm x 91,4 cm kokoiset rimat lisäämään potkulevyjen pitävyyttä (kuva 7).
Seuraavaksi sahattiin portaiden päällilevyt eli 3 kpl 95 cm x 35 cm. Levyt aseteltiin portaiden päälle ja kiinnitettiin 45 mm ruuveilla aina 15 cm välein (kuva 8 - 9). Lopuksi portaiden kaikki reunat pyöristettiin käsihyrsimellä. Tämän jälkeen portaat olivat valmiit.
Aloitin samana päivänä myös toisien portaiden teon ja sain sahattua portaiden sivut ja rimat valmiiksi. Olimme aiemmin päivällä sahanneet myös toisten rappusten päällilevyt.


Portaat
24 toukokuuta 2017
Jatkoin toisten portaiden tekoa ja sahasin seuraavaksi potkulevyt. Ohjaajani auttoi minua kiinnittämään portaiden sivut ja rimat yhteen, jonka jälkeen jatkoin potkulevyjen "olkapäiden" sahaamisella. Kun olkapäät olivat oikeaa kokoa liimasin ja ammuin ne runkoon kiinni. Kiinnitin myös rimat kahden suuremman potkulevyn eteen. Tässä vaiheessa huomasin, että alimman portaan potkulevy oli samanlainen kuin edellisten portaiden eli muita levyjä vähän paksumpi. Edellisten portaiden kanssa täytyi käyttää paksumpaa levyä, jotta askelmasta olisi tullut 35 cm syvä, mutta omassani olisi riittänyt yhtä paksu kuin muissa portaissa. Koska alin porras oli 0,5 cm pidempi kuin muut sahattiin rimasta siihen 0,5 cm paksuinen suikale, jonka kiinnitin portaan levyyn liimalla ja parilla niitillä. Kaikki päällilevyt kiinnitettiin ruuveilla portaisiin kiinni ja reunat pyöristettiin jyrsimellä. Hioin lopuksi vielä reunat käsihiomapaperilla ja toiset portaat olivat valmiit.


Vapaapäivä (Helatorstai)
25 toukokuuta 2017


Vapaapäivä
26 toukokuuta 2017*****

Sohvanjalan koristepalan liimaus
Koristepalat jalan ylä- ja alapuolella

Sahatut portaiden sivut
Rimat kiinnitettyinä runkoon
Potkulevyjen kiinnitys
Rima potkulevyn edessä
Reunojen pyöristystä vaille valmiit portaat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti