17 toukokuuta 2017

TYÖSSÄOPPIMINEN - VIIDES VIIKKO

Työssäoppiminen
Viides viikko

Vko 19

Laatikostonsuojat ja pöytä
8 toukokuuta 2017
Pöytälevyn ylimääräiset reunalistat sahattiin samalla tavalla kuin laatikostonsuojan levyistä (kuvat 1 - 2).


Laatikostonsuojat ja pöytä
9 toukokuuta 2017
Aloitin laatikostonsuojien ja pöytälevyjen pintojen hiomisella. Kun kaikki pinnat oli molemmilta puolilta saatu hiottua sahasin suojien jalkalevyihin (6 kpl) toiseen päähän ja lyhyisiin (3 kpl) molempiin päihin jiirit (kuva 3).
Jiirien jälkeen sahasimme pöydälle jalat ja sivusarjat 2 kpl 120 cm ja 2 kpl 70 cm jättäen sarjoihin 20 cm liikaa pituutta. Sivusarjat sahattiin 7 cm leveästä oksattomasta rimasta.


Laatikostonsuojat ja pöytä
10 toukokuuta 2017
Käytin pöydänjalkojen lappeet 2 kertaa oikohöylästä ja tämän jälkeen ne halkaistiin pyörösahalla 55 mm paksuisiksi. Puu oli todella pihkaista, joten ohjaajani halkaisi ne puolestani ja neuvoi tulevaisuudessa vastaavassa tilanteessa halkaisemaan ne vannesahalla.
Laatikostonsuojien jalat sahattiin oikeaan mittaansa eli 59,5 cm, josta otettiin vielä pari milliä pois eli lopullinen korkeus oli 59,3 cm.
Tämän jälkeen merkkasin lamelloille paikat (4 kpl/reuna). Lamellot asettuivat reunasta mitattuna 6 cm ja 19 cm päähän molemmille puolille.
Seuraavaksi höyläsin pyödänjalat. Käytin 2 sivua ensin oikohöylästä ja muut 2 reunaa tasohöylästä. Tavoitteena oli 5 cm x 5 cm, mutta koska jalat olivat jo niin lähellä 5 cm niiden lopullinen koko oli 4,5 cm x 4,5 cm.
Jalkojen jälkeen tein lamellokoneella kolot kaikkiin laatikostoihin. Viimeiseksi jyrsin vielä suojien alareunat pöytäjyrsimellä (kuva 4).


Laatikostonsuojat ja pöytä
11 toukokuuta 2017
Aloitin laatikostonsuojien sisäpintojen hiomisella ja poistamalla lamello merkinnät (kuva 5). Kun pinnat oli hiottu sivusarjat sahattiin 5,3 cm leveiksi ja oikohöylällä toinen reuna suoraksi. Tasohöylällä leveys 5 cm. Tasohöylällä myös sivusarjojen paksuus 2 cm.
Tämän jälkeen kokeilimme suojien kiinnitämistä lamelloilla ensin ilman liimaa ja sen jälkeen liimasimme kannen ja toisen jalan kiinni. Liimaa levitettiin lamellokoloihin ja molempiin jiireihin. Nämä laitettiin puristimilla kiinni (kuva 6).
Siiryttiin pöydänjalkojen sahaukseen. Pöydän korkeus tulisi olla 74 cm miinus pöytälevyn korkeus 1,8 cm eli jalkojen korkeus tulisi olla 72,2 cm. Sahauksen jälkeen merkkasin mihin kohti sivusarjat tulisivat. Asensimme talttaporakoneen sopivaksi ja porasin sivusarjoille kolot kaikkiin jalkoihin ensimmäiselle sivulle (kuva 7).


Laatikostonsuojat ja pöytä
12 toukokuuta 2017
Jatkoin sivusarja kolojen tekemistä toiselle sivulle jalkoihin. Asetimme talttaporakoneen uudelleen ja porasin kolot toisille sivuille (kuva 8).
Liimasimme taas yhden laatikostonsuojan kannen ja jalan yhteen.
Sahasin myös sivusarjojen olkapäät.


*****

Pöytälevyn reunojen sahaaminen
Sahattu pöytälevy
Hiotut laatikostonsuojan levyt
Reunojen pyöristys
Merkkien pois hiominen
Suojan liimaus
Ensimmäisen ja toisen sivun kolot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti