16 toukokuuta 2017

TYÖSSÄOPPIMINEN - NELJÄS VIIKKO

Työssäoppiminen
Neljäs viikko

Vko 18

Vapaapäivä (Vappupäivä)
01 toukokuuta 2017


Seisontapöydän jatkaminen
02 toukokuuta 2017
Kun pöydän runko oli saatu koottua jyrsin jyrsimellä sivusarjoihin sisäpuolelle kolot tukipaloille, joilla pöytälevy ruuvattaisiin runkoon kiinni (kuva 1). Tein myös tukipalat ja niihin pyörösahalla kolot (kuvat 2 -3).


Seisontapöydän jatkaminen
03 toukokuuta 2017
Jyrsin pöytälevyn reunat jyrsimellä kummaltakin puolelta ja tämän jälkeen suurensin tukipalojen ruuvinreikiä vielä suuremmaksi kuin ne oli aiemmin tehty. Reiät olivat niin isot että ruuvi mahtui niistä helposti läpi.
Pöytälevy kiinnitettiin puristimilla päistä ja keskeltä kiinni ja tukipalat ruuvattiin pöydän alapuolelta pöytälevyyn kiinni (kuvat 4 - 5). Valmis pöytä vietiin pintakäsittelyyn (kuva 6).


Laatikostonsuojat ja pöytä *Uusi projekti*
04 toukokuuta 2017
Saimme uuden työtilauksen, 3 kpl laatikostojensuojia ja 1 kpl pöytä. Aloitin sahaamalla oikean kokoiset kappaleet pyörösahalla jättäen jonkun verran varaa. Kun kappaleet oli sahattu aloin listoittaa levyjä. Puusepällä oli valmiina jo jonkun verran listoja, niinpä käytimme niitä hyödyksi reunalistoittamisessa. Laskin että listoja tarvittiin yhteensä n. 13, 5 m ja siihen listättiin vielä 2 - 3 m lisää varalle. Pätkin valmiit listat 2 cm pidemmiksi kuin itse levyt ja siihen lisäksi sahasimme 7 cm leveästä rimasta 8 mm paksuista listaa 2 metriä.


Laatikostonsuojat ja pöytä
05 toukokuuta 2017
Jatkoin laatikostonsuojien reunalistoittamisella. Osan puristimme pienillä puristimilla (samoilla kuin seisontapöydässä), mutta koska nämä olivat sopiva pieniä osan puristimme pitkillä metalli puristimilla (kuva 7).
Pöydän reunalistoihin tuli jiirit, jotka sahasin tällä kertaa sirkkelillä. Sirkkeli asetettiin 45 ° kulmaan ja jiirit sahattiin listojen päihin. Liimasimme ensin suojien reunalistat ja pöydän pitkät listat, jotta voisimme vielä tässä vaihessa sahata reunojen yli tulevat listat pyörösahalla. Listojen kuivuttua teimme pyörösahalla oman tuen halkaisinohjainta varten ja tuen avulla sahasimme kaikista levyistä ylimääräisen listan pois (kuva 8).


*****

Tukipalojen kolojen jyrsintä
Tukipalat

Tukipalojen kiinnitys sivusarjoihin ja pöytälevyyn

Valmis pöytä
Laatikostonsuojan reunalistojen liimaus
Tuki listojen sahaamista varten

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti