25 toukokuuta 2017

TYÖSSÄOPPIMINEN - KUUDES VIIKKO

Työssäoppiminen
Kuudes viikko

Vko 20 

Laatikostonsuojat ja pöytä
15 toukokuuta 2017
Aloitin aamulla pöydänjalkojen viisteen sabluunan teolla, mutta lopulta viisteet sahattiin puusepän mallin mukaan pyörösahalla käyttäen puulevyä apuna (kuvat 1 - 2).
Laitoimme taas yhden laatikostonsuojan päällislevyn ja jalkalevyn yhteen puristumaan.


Laatikostonsuojat ja pöytä
16 toukokuuta 2017
Jatkoin pyödänjalkojen kanssa ja pyöristin jalkojen reunat pöytäjyrsimellä ja hioin reunoja vielä käsin hiomapaperilla (100). Tämän jälkeen liimasimme viimeisen laatikoston reunan.
Siirryimme pöydän rungon kasaamiseen ja putsasin jalkojen kolot ylimääräisestä purusta. Testipuristimme sivusarjat ja jalat ilman liimaa. Viimeksi jyrsimme tukipaloille kolot sivusarjoihin kun runko oli jo kasattu, mikä tuotti jossain vaiheessa hankaluuksia jyrsimen koon takia, niinpä kolot jyrsittiin nyt ennen rungon kokoamista. Kolot tehtiin pöytäjyrsimellä käyttäen vastusta ja stopparia päässä apuna (kuva 3). Jyrsittäessä keskeltä on hyvä aina olla toisessa ja/tai molemmissa päissä stopparit. Pöydän pitkät sivusarjat ja jalat liimattiin yhteen (kuva 4).
Pyöristin kaikkien laatikostojen reunat käsijyrsimellä ja hioin vielä käsin hiomapaperilla (100).


Laatikostonsuojien viimeistely ja pöydän jatkaminen
17 toukokuuta 2017
Laatikostonsuojien reunojen viimeistely hionta ja suojat olivat valmiit pintakäsittelyä varten (kuvat 5 - 6).
Irroitin pöydän puristimet ja laitoin rungon puoliskot liimautumaan toisiinsa kiinni (kuva 7). Runko liimattiin pää kerrallaan. Ensin vain toiseen päähän laitettiin liimaa ja puristettiin kiinni ja kun liima oli kuivunut oli toisen pään liimauksen vuoro.
Rungon liimautuessa tein pienet tukipalat, joiden avulla pöytälevy kiinnitetään runkoon kiinni (kuva 8). Palojen jälkeen jyrsin vielä pöytälevyn reunat ja hioin lopuksi hiomapaperilla (150).


Pöydän viimeistely
18 toukokuuta 2017
Irroitin pöydänrungon puristimista ja hioin pöytälevyn. Pöytälevy nostettiin pukeille ja runko sen päälle. Mittasimme että runko oli keskellä pöytälevyä ja laitoimme ne puristimilla kiinni. Porasin tukipaloihin reiät ja asettelin palat koiloihinsa pöydän alle. Tukipalat 6 kpl ruuvattiin pöytälevyyn kiinni (kuvat 9 - 10). Kiinnityksen jälkeen hioin vielä pöydän kauttaaltaan ja pöytä oli valmis pintakäsittelyyn (kuvat 11 - 13).


Sohvanjalat *Uusi projekti*
19 toukokuuta 2017
Aamulla purin eräitä rakennelmia ja tämän jälkeen avustin puuseppää sohvanjalkojen koristepalojen kanssa. Hän oli tehnyt vanhojen palojen tilalle uudet ja minä irrotin vanhoja jaloista irti. Liimasimme uusia paloja jalkoihin.


*****

Jalkojen viisteen sahaus
Sivusarjojen kolot
Sivusarjan ja pyödänjalkojen liimaus
Yksi valmiista laatikostonsuojista

Pöydän rungon liimausta
Pöydän tukipala
Pöydän rungon kiinnitys

Valmis pöytä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti