16 toukokuuta 2017

TYÖSSÄOPPIMINEN - KOLMAS VIIKKO

Työssäoppiminen
Kolmas viikko

Vko 17

Vapaapäivä
24 huhtikuuta 2017


Seisontapöydän jatkaminen
25 huhtikuuta 2017
Otimme pöytälevystä reunalistojen puristimet irti ja muokkasimme käsijyrsintä sopivaksi pöytälevyn reunojen jyrsimistä varten (kuva 1). Reunojen jyrsimisen jälkeen otin vielä höylällä kulmat, joihin jyrsin ei yltänyt. Seuraavaksi reunat tasattiin vielä siklillä tasaisiksi (kuva 2). Lopuksi hiottiin käsin 80/100 hiomapaperilla. Nämä vaiheet toistettiin myös pöytälevyn toiselle puolelle.


Seisontapöydän jatkaminen
26 huhtikuuta 2017
Kun seisontapöydän jalat oli saatu oikean paksuisiksi (90 mm) sahasin jalat oikeaan mittaan pyörösahalla eli 1000 mm miinus pöytälevyn paksuus 18 mm = 982 mm.
Tämän jälkeen aloimme tehdä sivusarjoja. Sivusarjat tehtiin vanerista, joka sahattiin seinäsahalla n. 34 cm korkuiseksi kappaleeksi. Kappaleesta sahattiin pyörösahalla 30 cm leveä ja tämä vielä puoliksi niin että meillä oli 2 kpl 15 cm leveitä vanerilevyjä. Seuraavaksi laskimme sivusarjojen pituudet eli pöytä oli 3 m pitkä ja jalat tulivat 10 cm päähän pöydän päästä. Sivusarjojen pitkät osat olivat 273 cm ja lyhyet 43 cm.
Siirryimme taas jalkojen tekoon ja merkitsimme jalkoihin kolon paikat sivusarjoja varten ja porasin kolot pylvästalttaporakoneella (kuvat 3 - 4). Talttaporakoneessa säädimme ensin koneeseen ns. "ääripäät" ja lisäksi asetimme puukapulasta stopparin puristimella kiinni.
Iltapäivällä tein sivusarjojen päihin ns. kolotukset (kuva 5).


Seisontapöydän jatkaminen
27 huhtikuuta 2017 
Alotimme sivusarjojen "olkapäiden" teolla (kuva 6). Nämä tehtiin myös pyörösahalla kuin kolotuksetkin eli nostamalla terän haluttuun korkeuteen ja viemällä kappaleen vasemmalta oikealle terään päin halkaisinohjainta vasten ja liikkumalla vähän kerrallaan eteenpäin sahalla. Sivusarjojen olkapäät olivat toiselle puolelle 2,5 cm ja toiselle 1 cm. Nämä tehtiin kaikkiin sarjoihin ja kumpaankin päähän. Olkapäiden jälkeen jyrsin kaikkien sivusarjojen alareunat.
Siirryimme taas jalkoihin ja teimme niihin seuraavaksi kavennukset 2 sisäsivulle, jotta ne eivät olisi niin massiiviset. Kavennus alkoi ylhäältä n. sivusarjojen kohdalta. Sahauksessa käytettiin apuna sabluunaa. Sabluuna tehtiin vanerista sahaamalla siihen vannesahalla oikea kulma (kuva 7). Jalka asetettiin sabluunan "sisään" ja sabluuna asetettiin sahan halkaisinohjainta vasten ja sabluunasta työntämällä kaikki vietiin sahasta läpi. Tässä kannatti kiinnittää huomiota kumman reunan ensin sahasi, jotta "alkuperäinen" ja tasainen  reuna olisi sahan pöytää vasten ja saisi parhaimman tuen pöydästä.
Sivusarjojen päät vielä hiottiin vinosta hiomakoneella parantamaan sen sopivuutta kolon kanssa. Pitkien sivusarjojen päät sahattiin vinoiksi sirkkelillä.


Seisontapöydän jatkaminen
28 huhtikuuta 2017
Jatkoin pöydänjalkojen hiomisella. Tämän jälkeen kokeiltiin sivusarjoja ensin ilman liimaa jalkoihin kiinni ja tämän jälkeen liimattiin yhteeen (kuva 8). Liimaa laitetiin sekä kolon reunoihin että sivusarjan päähän. Pitkän sivusarjan reunaan kiinnitettiin tukikapula, jonka reunaan oli liimattu hiomapaperi estämään kapulan liikkumista puristaessa (kuvat 9 - 10).


*****

Pöydän reunojen jyrsimistä
Reunojen siklaus
Pöydänjalkojen kolojen tekeminen

Sivusarjojen kolotus
Sivusarjojen olkapäät
Pöydänjalkojen sabluuna
Sivusarjojen kokeilu jalkaan
Sivusarjojen ja jalkojen liimaus yhteen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti